cellulitis

Cellulitis

De huid van ieder mens bestaat uit drie lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. We zijn van tot teen bedekt met huid. Feitelijk is de huid dan ook ons grootste orgaan en net zo belangrijk als bijvoorbeeld de maag of de nieren. Als onze huid ermee 'ophoudt', sterven we binnen enkele uren.
Cellulitis is een vorm van verkleving van de onderhuidse bindweefselstructuur. Mede door een overmatige productie van het hormoon oestrogeen zwellen de vetcellen op en nemen in aantal toe. Het bobbelige uiterlijk van cellulitis is het gevolg van een abnormale ophoping in het bindweefsel van huid en onderhuid. Bij dit typische vrouwelijke verschijnsel is er sprake van een ophoping van vet in de vetcellen van de onderhoud en van water eromheen. Naarmate de vetcellen (adipocyten) groter worden, vervormen ook de omhulsels. Dit trekt aan de aanhechtingspunten aan de huid waardoor een soort 'wattendeken'-effect ontstaat. In dit stadium is het grootste probleem dat het proces zichzelf onderhoudt doordat de bloedsomloop wordt verstikt.
De omringende bloedsomloop wordt geblokkeerd door afklemming van bloedvaten. Afvalstoffen kunnen niet meer worden afgevoerd, het onderliggende bindweefsel wordt als het ware ingekapseld. De huid wordt minder veerkrachtig en de gevreesde sinaasappelhuid wordt zichtbaar.
Cellulitis is een probleem dat al op jonge leeftijd kan ontstaan en dus zowel bij jonge als bij oudere vrouwen voor kan komen. Vrouwen hebben in tegenstelling tot mannen een dikkere onderhuidse vetlaag, omdat vrouwelijke hormonen de vetopslag bevorderen. Andere oorzaken zijn te vet eten, gebruik van alcohol, veel koffie en bepaalde geneesmiddelen. Mensen die last hebben van chronische obstipatie of chronische infectieziekten hebben extra veel kans op cellulitis, maar ook vetrolletjes. Veel drinken (water!) en bewegen hebben een gunstig effect hierop